Så äter du klimatsmart

IMG_0822-kopia

Så äter du klimatsmart

Idag fokuserar hela världen på miljöfrågor och klimatsmarta val i vardagen, speciellt när man tittar på den mat som vi får i oss varje dag. Det spelar ingen roll om du ska resa eller om du är hemma i din bostad i Sverige, det finns en rad olika smarta tips du kan ta del av för att äta en kost som är mer sparsam på miljön.

Mat är faktiskt det som bidrar till växthusutsläpp mest och i Sverige ligger denna siffra på hela 75%. Vill du bidra till ett bättre och mer miljövänligt samhälle finns det dock tips du kan följa för att förbättra dina matvanor och för att därmed äta mer klimatsmart.

 

Vegansk mat – ett miljövänligt alternativ

Den mest klimatsmarta maten som finns idag är allt veganskt. Enligt studier och rapporter minskar utsläpp på upp till 70% när personer äter växtbaserad mat. Kött- och mejeriindustrin är den del som skapar mest utsläpp och genom att helt sluta äta livsmedel inom dessa kategorier, bidrar det till en bättre miljöpåverkan. 

 

Välj rätt kött

Vill du ändå äta kött kan det vara smart att titta på hur djuret fötts upp. De djur som till exempel får beta på naturlig mark gör av med mindre växthusutsläpp, jämfört med de som föds upp på skövlad skogsmark. 

 

Ät upp allt du har på tallriken 

Slänger du mat bidrar du till mer växthusutsläpp eftersom maten helt enkelt skapas i onödan. Vill du äta mer klimatsmart, se till att äta upp all mat som du har på tallriken. Skulle du ofta slänga mat kan det således vara bättre att äta mindre portioner.

 

Gör matlådor

Ibland kan det trots allt bli mat över. Skulle detta ske är det mycket bättre att spara din mat till lunch dagen efter genom att spara upp maten i matlådor du lägger i frysen. Då har du dessutom en god maträtt att ta med till jobbet dagen efter, vilket betyder att du samtidigt sparar pengar! 

 

Kolla upp hur många växthusgaser din mat gör av med

Tack vare teknikens under kan vi idag använda smarta verktyg för att kolla hur mycket växthusgas maten du äter gör av med. Genom att använda en matkalkylator kan du snabbt se över dina matvanor och hur mycket de påverkar vår miljö.